Berliet Sporthorses

Berliet Sporthorses

Dallas HMS

kuvat © Van Uytert

ei meriittejä
Kutsumanimi "Leon" Rekisterinro. VH22-012-0018
Rotu KWPN KasvattajaHarmony Sporthorses
Sukupuoli Ori Omistaja VRL-14018
Säkäkorkeus 167cm Painotus Esteratsastus
Syntynyt 01.10.2021 Koulutustaso 160cm

Odotukset Leonin suhteen ovat aina olleet korkealla. Orin suvussa näyttävyyttä ja potentiaalia on ollut pidemmällä, eikä ollut epäselvää että nyt lähdettiin hakemaan menestystä kun Leonia lähdettiin hakemaan kotiin. Parasta on ollut se, että Leon on todellakin todistanut sen että sillä riittää taitoa, kapasiteettia sekä kunnianhimoa aivan niinkuin ajateltiin. Ori on erittäin sporttinen ulkoa ja siroudesta on ollut erittäin paljon hyötyä esteradoilla. Ketterä ja nokkela tapaus, pystyy hyppäämään esteitä jos jonkinlaisilla reittivalinnoilla ja aiheuttaakin valmentajille usein kauhunhetkiä hypellessään ratsastajiensa kanssa oksereita ties minkälaisilla tieratkaisuilla. Itseluottamusta löytyy yleensä sen verran niin ratsastajalta kuin hevoselta, ettei kovin montaa kertaa esteen eteen ole pysähdytty vaan jokaisesta mennään kyllä yli, tai vaikka läpi.

Leon on ollut aina luonteeltaan hieman säpäkkä, eikä ole kovin kärsivällinen tapaus. Kaikki on hyvin jos hommat sujuu niinkuin yleensäkkin, mutta kaikki muutokset aiheuttavat kyllä orin mielessä hämmennystä.

sukutaulu jälkeläiset kilpailukalenteri hoito-ohjeet päiväkirja
Isä Duke van der Groet
kwpn, 167cm, km
ii. Dixon van der Groet EVM
kwpn, 169cm, rnkm
iii. Dimitri NLD EVM
kwpn, 171cm, mkm
iie. Titi v.d. Roelshoek EVM
kwpn, 168cm, rnkm
ie. Aisha van der Groet EVM
kwpn,165cm, rnkm
iei. Argo v.d. Steenhoven EVM
kwpn, 171cm, m
iee. Daisy van der Groet EVM
kwpn, 163cm, rnkm
emä Alexandra
kwpn, 173cm, mkm
ERJ-I, KWPN-I
ei. Irving EVM
kwpn, 174cm, mkm
eii. Ilves EVM
kwpn, 175cm, km
eie. Davida EVM
kwpn, 170cm, rnkm
ee. Alina EVM
kwpn, 173cm, rnkm
eei. Kelvin EVM
kwpn, 164cm, rn
eee. Arleen EVM
kwpn, 170cm, rnkm
Sukuselvitys

I. Duke van der Groet

Orimaisuutta löytyy tästä herrasta. Vaatii osaavan ratsastajan, joka osaa pyytää ja vaatia. Epävarman ratsastajana kanssa kieltää varmasti esteelle, jos tie on yhtään huono tai ori epäröi itse. Määrätietoisen ratsastajan kanssa ori kuitenkin toimii mutkitta.

Ii. Dixon van der Groet

Sai peräänsä saman aateloidun nimen, kuin kasvattajiensa suku vuosisatojen ajan. Van der Groetit tunnetaan Hollannissa rikkaina aatelisina, joiden intohimo on hevoskasvatuksen ja esteratsastuksen lisäksi myös vilkkaassa seurapiirielämässä. Dixonin ura urkeni nuoren ja ailahtelevaisen Artur van der Groetin esteratsuna ja parivaljakko eteni vaikeuksien kautta lopulta aina kansainväliselle tasolle asti. Maailmancup-rankingissa ratsukko oli parhaillaan 145. eli aivan kärkikahinoihin tästä ratsukosta ei ollut. Suurimmaksi osaksi se lienee ratsastajansa kypsymättömyyden syytä. Mustankimo 169-senttinen Dixon opittiin tuntemaan radalla kaikkensa antavana hevosena, eikä sitä tuntunut haittaavan ratsastajansa kiukuttelut. Hyvää luonnettaan se on periyttänyt myös jälkeläisilleen, joita tätä nykyä on parisenkymmentä, pääasiassa oman siittolan kasvatteja. Dixonin ura jalostusorina jatkuu vielä, sillä ori on terve ja elinvoimainen, vaikka kilpakentät onkin jättänyt jo taakse.

Iii. Dimitri NLD

Oli mustankimo, vanhemmiten aivan valkoiseksi karvapeitteeltään vaalennut vaikuttava esteori. Sen syntyi kartanonomistaja David Willemsenin tiluksille miehen rakkaan siitostamman Wellan viimeiseksi varsaksi. David Willemsen luonnollisesti piti orin muistona tammastaan, joka jouduttiin lopettamaan muutama vuosi Dimitrin syntymän jälkeen. Iäkäs mies ei enää itse ratsastanut vanhan selkävamman vuoksi, mutta Dimitrille löytyi pätevä ratsastaja Stefan Ruud, joka nosti 171-senttisen orin aina 140cm luokkiin asti. Kuka tietää, ratsukolla olisi voinut olla rahkeita vielä korkeammallekin tasolle, mutta Dimitri loukkaantui tarhassaan riehuessaan eikä hankosidevammaisesta jalasta saanut enää kuntoutettua kestävää. Dimitri jäi tilalle siitosoriksi ja siinä tehtävässä se oli erinomainen. Ori ehti jättää 151 jälkeläistä, joten voidaan sanoa sen olleen erittäin merkittävä ori hollanninpuoliverisen jalostukselle. Dimitri periytti varsoilleen energisyyttä, hyvää hyppytekniikkaa sekä kokoa. Dimitri lopetettiin jalkavaivojen vuoksi jo 17-vuotiaana, sillä villinä orina se onnistui rikkomaan jalkansa useita kertoja uudelleen. Erikoinen sattuma oli, että vain kaksi päivää valkoisen orin kuolemasta, sen 72-vuotias kasvattaja-omistaja David Willemsen menehtyi kotonaan sydänkohtaukseen. David Willemsenin tytär sanoi orin olleen niin tärkeä isälleen, ettei tytär epäilisi, jos kuolema olisi sydänsurujen seurausta.

Iie. Titi v.d. Roelshoek

Syntyi Roelshoekin suureen siittolaan hyvistä vanhemmista. Ruunikonkimo tamma oli niin kaunis, että sen kasvattaja Calvijn van der Roelshoek kutsui sitä lempinimellä "De Zwaan" eli joutsen. 168-senttinen pitkäkaulainen, siro tamma oli luonteeltaan lempeä ja ystävällinen. Titi v.d. Roelshoek myytiin 2-vuotiaana van der Groetin perheelle, jossa se ratsutettiin ja sillä kilpailtiin Hollannissa ja Saksassa 130-140cm luokissa. Vaikka Titi menestyi kohtalaisesti, van der Groeteilla oli kiire saada upean tamman geenit eteenpäin ja tamma siirrettiin parin kauden jälkeen täysin jalostuskäyttöön. Titi tiinehtyi nopeasti ensimmäisen kerran, mutta loi varsansa. Sen jälkeen sillä oli vaikeuksia tulla tiineeksi, mutta sinnikkäällä yrittämisellä Titin onnistui varsoa peräkkäisinä vuosina ensin tamman ja sitten orin. Ne kuitenkin jäivät tamman ainokaisiksi, sillä Titi menehtyi viimeisimmän varsomisen aiheuttamiin komplikaatioihin. Titin varsat kuitenkin perivät tamman loistavan luonteen sekä siron kauneuden.

Ie. Aisha van der Groet

Oli ruunikonkimo 165-senttinen tamma, joka syntyi kasvattajatilansa legendaarisen siitostamman Daisy van der Groetin neljänneksi varsaksi. Aisha oli luonteeltaan hankala ja säpäkkä eikä se kuulunut tallihenkilökunnan lempihevosiin. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, Aishasta kuoriutui erinomainen kilparatsu. Aishan tulevaisuudensuunnitelmat vaihtuivat jalostustammasta kisahevoseksi, kun yksi tilan etevimmistä esteratsastajista, Josefien van der Groet, otti tamman kisatiimiinsä mukaan. Aisha oli kilpakentillä tulta ja tappuraa, mutta taitava Josefien onnistui valjastamaan tamman räjähtävän luonteen edukseen ja ratsukko sijoittui useissa 160cm luokissa ympäri Eurooppaa. Aisha kilpaili aina 15-vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen siirtyi jalostukseen. Tamma oli jo iällä eikä se tiinehtynyt helposti, mutta parin vuoden yrittämisen jälkeen Aisha varsoi samalla ensimmäisen ja viimeisen varsansa Duke van der Groetin. Varsominen oli vaikea, mutta kaikki meni lopulta parhain päin. Aisha eli varsomisen jälkeen vielä useita vuosia eläkeläisenä ja se lopetettiin vasta 23-vuotiaana vanhuudenvaivojen vuoksi.

Iei.Argo v.d. Steenhoven

Oli mahtava näky pikimustan karvapeitteensä, leveän läsin ja korkeiden sukkiensa ansiosta. Sen kasvatti Pieter van der Steenhoven, joka tunnetaan myös menestyksestään finanssialalla. Itse Pieter ei ole koskaan kilpaillut esteratsastuksessa, mutta miehen kaksostytöt Irene ja Ingrid van der Steenhoven tunnetaan menestyneinä ratsastajina. Koska mitä isä ei nyt tekisi silmäteriensä vuoksi, perusti Pieter van der Steenhoven tyttärilleen tallin, johon palkkasi alan ammattilaisia huolehtimaan hevosista ja tyttärien valmennuksesta. 171-senttinen Argo v.d. Steenhoven oli yksi tallin kruunujalokivistä, sillä sen avulla Irene nousi 160cm luokkiin, josta ratsukko sai jonkin verran menestystä. Se menestyi myös useissa laatuarvosteluista ja on hyväksytty myös monien muiden eurooppalaisten puoliveristen jalostukseen. Argo oli luonteeltaan voimakastahtoinen ja orimainen, mutta kuitenkin pohjimmiltaan rehellinen ja viisas. Argo oli hyvän sukunsa ansiosta (sen isä oli olympiamitalistihevonen Lord II) suosittu jalostusori ja viimeiset vuodet se eli täysin jalostuskäytössä. Argo lopetettiin suolenkiertymän vuoksi 19-vuotiaana ja sen muistomerkki on pystytetty Steenhovenin kartanon edustalle.

Iee. Daisy van der Groet

Oli yksi van der Groetien siittolan tunnetuimmista tammoista. Ensinnäkin se periytyi vahvasta ja arvostetusta tammalinjasta (Daisies - Daisymay - Darleen III), mutta oli itse myös loistava periyttäjä. Daisy van der Groetin varsoista monet on kantakirjattu ja palkittu erinomaisin arvosanoin. Erityisesti Daisy van der Groetin varsoilla on ollut uskomaton hyppykapasiteetti, kevyt ja matkaavoittava laukka sekä kilpahevoselle ominainen luonne. Daisy van der Groet ei monien muiden siittolan tammojen tapaan ole itse nähnyt kilpakenttiä kuin vilahdukselta, sillä tamma on nuoresta pitäen ollut jalostuskäytössä. Tästä syystä tamma ehti varsoa peräti 10 varsaa ennen kuin eläinlääkäri arvioi olevan parempi jättää se jatkossa varsottamatta. Väriltään Daisy van der Groet oli ruunikonkimo ja säkäkorkeutta sillä oli 163cm. Luonteeltaan se oli nuorena kipakka, mutta vanhemmiten se tasaantui luonteensa puolesta melko seesteiseksi ja rauhalliseksi. Tamma lopetettiin, kun se alkoi laihtumaan ja sairastelemaan 22-vuotiaana. Tammaa pidetään edelleen yhtenä van der Groetin siittolan merkittävimmistä tammoista.


E. Alexandra

Tamma joka rakastaa parrasvaloja. Itsevarman ratsastajan kanssa todellinen esteratojen tähti. Säpäkkä tamma, jonka kanssa ei varmasti tule tylsää treenatessa eikä kilpaillessakaan. Levottomuutta saattaa esiintyä hermostuttavissa tilanteissa, mutta kun tamman vie hiljaisempaan paikkaan se rauhoittuu kyllä. Tamman parhaita puolia ovat ehdottomasti etenevä ja iso laukka, jolla helposti voittaa kisaradoilla sekuntin jos toisenkin.

Ei. Irving

On hollantilainen kantakirjaori, joka on kilpaillut erittäin hyvällä menestyksellä kansainvälisiä esteluokkia 160-tasolla. 174-senttinen ori on kilpaillut myös muutamia kenttäluokkia vaihtelun vuoksi mahdollisuuden tullessa vastaan. Varsoilleenkin rohkeaa olemusta välittänyt ori on saanut kisauransa jälkeen nelisenkymmentä jälkeläistä, joiden mukaan mahtuu niin este- kuin koulupuolenkin osaajia, siitosoreja sekä kantakirjatammoja. Mustankimo ori on myös periyttänyt varsoilleen paljon ulkomuotoaan ja väriään. Koulupuolella ori itse ei ole kovin osaava, mutta perusasioita kyllä tekee. Rauhallisen luonteen omaava ori pärjäsi myös junioriluokissa vanhemmalla iällä kivasti.

Eii. Ilves

On kimo ori, joka syntyi Hollannissa, mutta muutti jo melko nuorella iällä Britanniaan hollanninpuoliverikasvatuksesta kiinnostuneeseen kotiin, jossa se pääsi myös jatkamaan Hollannissa aloiteltua kisauraa. 175-senttinen Ilves kilpaili isoja esteluokkia, pääasiassa tasolla 150-160cm. Erinomainen siitosori on suvullisesti kelvollinen tehtäväänsä ja periyttänyt varsoilleen paitsi hyvää luonnetta myöskin kapasiteettia ja rohkeutta esteille. Ilves on kilpaillut myös itse koulua ja sen jälkeläisistäkin löytyy muutamia kahdenkymmenen joukosta, jotka ovat kilpailleet molempia lajeja. Kapasiteetikas ori omaa hyvän perusluonteen, mutta on tunnettu kisaradoilla helposti innostuvana ja kuumenevana tapauksena. Vieraissa paikoissa ori saattoi myös olla hieman haasteellinen käsiteltävä.

Eie. Davida

Oli tammamainen hollantilaista kantakirjaa edustava ruunikimo esteratsu, joka oli hoitaessa rauhallinen, mutta isotteli herkästi muille hevosille, eikä sitä voinut tarhata toisten tammojen kanssa.Varsoilleen Davida kuitenkin periytti pehmeämpää puoltaan onneksi ja jokaisesta neljästä varsasta kasvoi emänsä tavoin esteratsuja isompiin luokkiin. 170-senttinen Davida kilpaili neljä vuotta esteillä, jonka jälkeen se siirtyi jalkaongelmien vuoksi siitoskäyttöön. Hieman tuntematon suku ei kuitenkaan riittänyt ihan suurimpaan suosioon siitoskäytössä.

Ee. Alina

edustaa harvinaisempaa hollantilaista sukupolvea, eikä sen suvusta löydy kovinkaan montaa tuttua nimeä. Kuitenkin Alinankin sukuun mahtuu estekisaajia, monipuolisia harrasteratsuja ja ulkomaillekin muuttaneita estehevosia. Ruunikonkimo 172-senttinen tamma on myös menestynyt kansainvälisen esteuransa ohessa näyttelyissä ja palkittu II-palkinnolle kantakirjassa. Jälkeläisten määrästä ei ole ihan tarkkaa tietoa, koska tammaa on käytetty jonkin verran myös ratsuponijalostukseen oman kantakirjan ulkopuolelle, mutta puhdasverisiä kwpn-ratsuja sen jälkeläisistä löytyy kahdeksan, jotka ovat kaikki seuranneet emänsä kavionjälkiä estepuolelle suoriutuen vähintään emänsä veroisesti. Mukaan mahtuu tamman nuoren ikäluokan mukana myös hevosia, jotka ovat vasta kisauransa alkutaipaleella, mutta nyt jo osoittaneet paikkansa esteillä. Alina tiedetään luonteeltaan hiukan tammamaisena.

Eei. Kelvin

Oli erittäin kaunis kimo satuhevonen, joka oli erittäin hyvin koulutettu myös koulupuolelle, vaikka esteitä kilpailikin leipätyönään. 173-senttinen ori oli luonteeltaan utelias, ihmisrakas ja rakasti maastoilua sekä kaikkea siihen liittyvää. Ratsuna ori oli esteillä helposti innostuvaa sorttia, mutta ei kuitenkaan mikään haasteellinen, joten sen kanssa pärjäsivät kyllä hevosiin siirtyvät junnukisaajatkin. Kelvin kilpaili 160-tason luokkia sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Innokas estehevonen omasi hyvät askellajit sekä hyvin koottavan laukan, joka oli eduksi uusintaradoilla pieniin käännöksiin. Jälkeläisiä orilta jäi vain kourallinen pitkän kilpailu-uran vuoksi, jota omistaja ei halunnut häirittävän siitoskäytöllä. Jälkeläiset ovat menestyneet sekä esteillä että näyttelyurallaan ja ori on myös itse kerännyt näyttelyurallaan champion-arvonimen.

Eee. Arleen

Oli hollantilaisen kasvatuksen tulos, joka sai pitkän ja maineikkaan kisauransa ohella vain yhden ainoan jälkeläisen. Se on kuitenkin ollut todella hieno siitostamma ja kisaratsu. Ruunikimo 170-senttinen Arleen on myös näyttelymenestyjä ja luonteeltaan todella kiltti ja rauhallinen. Kilpatamma jättää varjoonsa kisatuloksillaan ja sen suvusta löytyy myös muutama pitkän kisauran tehnyt hevonen, vaikkei taulu muuten loistakaan tunnettavuudellaan. Temperamenttinen kilparatsu tunnettiin kotona maltillisena tammana, joka syttyi kisaradalla sopivaan asenteeseen, joka useimmiten vei sen ja ratsastajan sijoituksille. Rautaiset kilpahermot omaava tamma on pärjännyt myös muutamissa isoissa arvokilpailuissa. Jalkavaivat toivat lopulta uran päätökseen 16-vuotiaana, jolloin tamma teki ainoan jälkeläisensä. Useampaakin oli toivottu, mutta vanhahko tamma ei sittemmin enää tiinehtynyt muutaman yritysvuoden päätteeksi. Kysyntää olisi Arleenin varsoille kyllä ollut siinä kohtaa, kun jälkeläinen pääsi kisaradoille ja nosti tamman nimen uudelleen esiin sen päättäessä kisauransa muutamia vuosia aiemmin.


sukuselvitys (isän puoli) © Sylvi

sukuselvitys (emän puoli) © Jannica

Rotu skp. Nimi Syntynyt Isä / emä
kwpn-t. Rosalia BON s. 01.04.2022 e. Red Dominica
Rotu skp. Varsulin Nimi s. 00.00.0000 e. / e. Toinen Vanhempi
Sijoituksia lajissa Esteratsastus 5/40 kpl
04.04.2022 kutsu, 140cm : 01/29
04.04.2022 kutsu, 140cm : 03/29
05.04.2022 kutsu, 140cm : 03/29
05.04.2022 kutsu, 140cm : 05/29
06.04.2022 kutsu, 140cm : 01/29
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
00.00.0000 kutsu, luokka : 00/00
Näyttelymenestys
00.00.0000 NJ/VSN järjestäjä tuom. tuomari palkinto
Hoito-ohjeet Muuta huomioitavaa
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Hoito-ohjeita
- Muita ohjeita
- Muita ohjeita
Varusteet